Тайните на Избора на КАКАО на Прах

Често предмет на спорове сред спортистите и последователите на здравословния начин на живот са споровете относно допустимостта на яденето на шоколад преди или след тренировка. Това е нормално, тъй като хората, които се занимават със спорт, се опитват да следят здравето на тялото си и се хранят предимно със здравословни и невредни храни. И въпреки че съставът на шоколада отдавна е изследван от учени, дебатът за ефекта му върху тялото не е стихнал досега. Но както и да е, учените все още не са стигнали до консенсус относно ползите от шоколада за спортистите.

Знаем, че след интензивна тренировка сърцето и централната нервна система на спортиста са под напрежение. А кафеените напитки, поради съдържанието на кофеин, стимулират нервната система и имат вълнуващ ефект върху тялото. Следователно допълнителната стимулация може да навреди на тялото.

Животът е като кутия шоколадови бонбони. Никога не знаеш какво ще получиш.

“Форест Гъмп”

Шоколадът като начин на живот

Ето защо е най-добре да се консумира кофеинова напитка преди тренировка. И много спортисти правят точно това. Всъщност има такъв термин като „пристрастяване към кафето“, те говорят за него като за никотин, но разбира се, той носи много по-малко вреда. Ако кафето се зарежда редовно преди тренировка, тогава по време на периода на отказ от кофеин може да се наблюдава значително намаляване на мотивацията и издръжливостта по време на тренировка.

Но има и аргументи в полза на пиенето на кафе след тренировка: кофеинът ускорява отделянето на млечната киселина от тялото и е известно, че е причина за мускулни болки след интензивна тренировка.

  • Засилва метаболизма
  • Дава енергия
  • Прави ви по-активен
  • Облекчава умората

Всеки знае, че кафето е събуждаща напитка. Дава енергия, зарежда с енергия, кара ви да бъдете по-активни, какво друго е необходимо преди предстоящата тренировка. Но тук трябва да сте наясно с ефекта на кафето върху човешкото тяло по време на спорт: полезно ли е или не. Да започнем с ползите от пиенето на кафе преди тренировка.

Неща, които не знаете за шоколада

От горното можем да заключим: ако сте имали тежка и изтощителна тренировка, тогава след нея можете да изпиете чаша кафе, за да облекчите умората и да почувствате прилив на сила. И ако спортистът има ниско кръвно налягане, тогава чаша кафе ще му позволи да нормализира телесните си параметри и по този начин да избегне главоболие, което често се появява на фона на умората на тялото.

Важно е да знаете, че прекомерната консумация на кафе може да доведе до нежелани реакции. Например: треперене, сърцебиене и дори нарушения на съня. Ако наблюдавате такива ефекти без тренировка, по-добре е да се въздържате от кафе.

Различни видове модерен шоколад

Надяваме се, че това знание ще ви помогне да намерите отговора на въпросите за пиенето на кафе по време на спорт. Като минимум, ако имате добро здраве и нямате заболявания, тогава можете да се насладите на любимата си напитка както преди, така и след тренировка.

Крайният извод е, че кафето има дехидратиращ ефект върху тялото, така че водата е най-добрият вариант за насищане на вода след тренировка. Кафето повишава скоростта на метаболизма ви, така че изгаряте повече калории и това може да помогне на тялото ви да изгаря мазнини, а не глюкоза за енергия. Кафето също така регулира нивата на кръвната захар и помага за подобряване на инсулиновата чувствителност.

В допълнение, напоследък физиолозите в хода на изследването са идентифицирали нови възможности за кафе напитки. Оказва се, че с помощта на кафе можете да развиете мускулна маса. Приемът на малка доза кофеин може да увеличи тренировката ви с до 44% и може да намали умората. Изследователите също установиха, че кофеинът е изключително ефективен в борбата с мускулните болки.

Tags:
Share