Каква е разликата между Конфитюри, Желета, Сладка и Мармалади?


Искате ли да знаете каква точно е разликата между Конфитюри, Желета,Сладка и Мармалади ???

Това са четири от много често срещаните видове плодови деликатеси,които могат да се използват за всякакви лакомства, от сутришната ви закуска през десетките колинарни добавки до завършека на всеки десерт.

Желе се приготвя от плодов сок , който е подсладен със захар и се сгъстява с пектин,който в повечето случай се среща естествено в много плодове и има свойства подобни на желатина, или чрез варене на сместа, докато тя пропорционално намалява и се сгъстява .Желето е характерно с кристално бистра и гладка консистенция,която силно прилича на гел и придава уникалното усещане при консумация.

Конфитюрите са направени от сготвени смачкани или пасирани плодове със захар и пектин ( от плодовете ). Тази вълшебна смес се вари докато плодовете се превърнат в меко и ароматно пюре.Конфитюрите се отличават от Желетата с по-малко желирана текстура.Някои конфитюри
съдържат семенцата на плодовете,особено плодовете като ягоди,малини,къпини,смокини и др.

Сладкото се приготвя чрез варене на плодове и захар. Понеже плодовете са много нежни варенето трябва да става изключително внимателно за да не се наруши тяхната цялост.За разлика от конфитюрите,плодовете в този вариант остават в средно големи парчета.Консистенцията тук спрямо Желето и Конфитюрите е доста по едрозърнеста и груба,но за сметка на това,усещането на парченцата ароматни и вкусни плодчета е несравнимо.

Мармалад обикновенно се приготвя от цитруси,но доста често се използват и много други плодове. Характерно и добре познато в България,днес общото определение за мармалад е сладка смес приготвена от добре сварени и финно пасирани шипки,ябълки или сливи.С възхитително балансираната си сладост и леката,приятна горчивина,мармалада е  ключът към един страхотен старт на деня.

 

Comments are closed.