Защо да си хапваме горски боровинки, а не култивирани…

Черните боровинки – сините перли на горските поляни

Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който наброява близо 450 вида. В страната се срещат четири от диворастящите храсти, а именно – черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), червена боровинка (V. vitis idaea) и странджанска (V. raerctostaphylos L). Пресни, замразени или изсушени, боровинките щедро ни даряват с полезните си вещества и огромни количества антиоксиданти, толкова необходими за организма ни.

Черната боровинка е абсолютен лидер по съдържание на манган (0.5 мг. на 100 гр.) сред останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе важна роля в развитието на костите и е съществена част от множество биохимични процес, които протичат в организма ни. Лилавият език и дори зъби след вкусни приключения с черна боровинка е всъщност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по специално на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав оттенък. Точно тези вещества имат антидиабетни свойства и са много полезни са сърцето. Те не само подобряват кръвообращението, но и предпазват от атеросклероза. Високото съдържание на флавоноиди в черната боровинка определя съдоукрепващото й действие. Установено е, че въпросните антоцианини имат и уникалното свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене в организма.

Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично действие. В нея се съдържа оптималното съотношение на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед. Само със съдържанието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подпомага образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това стимулира усвояването на желязо и подсилва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К – важен за чернодробната функция и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, дори само с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри. В днешните силно “мониторни” времена, в които зрението ни се изправя пред истински предизвикателства ежедневно, боровинката е истински божи дар за уморените и претоварени очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също така способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и повишават чувствителността на ретината. Като следствие от това очите ни по-лесно издържат на дългото натоварване, а зрението ни се подобрява в тъмното. Черната боровинка се използва и като средство за лечение на диабетната ретинопания.

Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във вид на настойка понижава кръвната захар при диабет тип 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се употребяват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната кухина или възпаление на гърлото. Редовната употреба на боровинки предпазва от сърдечни болести; тя укрепва съдовете на очите. Особено е полезна при болести на пикочно-половата система и предпазва от тумори на простатата. Тъй като заздравява съдовете, боровинката подобрява паметта, предпазва от инфекционни болести и може да поддържа нормално тегло. За диабетиците се препоръчва да употребяват колкото може повече пресни боровинки и да пият чай от листата, защото боровинката стимулира работата на панкреаса. Има случаи, когато комплекс от гулия и боровинка постепенно води до отказ от инсулина. Боровинката съдържа и много целулоза. Замразена, тя се съхранява дълго и запазва свойствата на пресния плод. Сушената боровинка също е полезна и на практика има същите свойства. Сокът от боровинка се употребява като пикочогонно средство и при лечението на нощно незадържане на урина и пясък в бъбреците. При ангини, стоматити, катари на горните дихателни пътища настойка от боровинка или сок се използват за жабурене на гърлото или се пие по една трета чаша няколко пъти на ден. Фитонцидите, които боровинката съдържа, са много ефективни в лечението на дизентерия, стафилококи и срещу причинителите на дифтерията и дори тифа.